Washington Fly Fishing Forum banner

Czy ktoś pamięta wędki Kunnan?

50K views 40 replies 29 participants last post by  cherry chaser  
#1 ·
Zeszłej nocy w moim garażu znalazłem paskudną, brudną rurę PCV z nakrętkami. Nie zastanawiałem się nad tym i rozważałem wyrzucenie jej. Jestem w branży drzewnej od ponad 20 lat i zgromadziłem mnóstwo 'rzeczy'.

Rura nie grzechotała, więc pomyślałem, że jest pusta. Z jakiegoś powodu otworzyłem ją i była w niej wędka. Wyciągnąłem ją i wpatrywałem się w nią przez około minutę. To była wędka muchowa Kunnan Advantage... 7'6" na linkę 5/6... i ZUPEŁNIE NOWA z plastikiem wciąż na uchwycie!!!

Moja pierwsza wędka to był Kunnan i zawsze szukałem kolejnej. Słyszałem, że ich fabryka spłonęła wiele lat temu i nie odbudowali jej. Kilka osób przez lata mówiło mi, że Kunnan to przedmioty kolekcjonerskie i wciąż jest kilku zagorzałych fanów. Nie mam pojęcia skąd wzięła się ta wędka, ale poczułem się jak małe dziecko w Boże Narodzenie. Mimo że wędka może być do niczego i nic nie warta, to z pewnością przywołała kilka bardzo dobrych wspomnień.

Czy ktoś ma więcej informacji na temat wędek Kunnan lub czy ktoś inny ma lub miał Kunnan?

#3 ·
Cóż, miałem jedną, dwuczęściową wędkę castingową 8'. Od tego czasu wymieniłem ją na wędkę spey z Mattem Burke, której już nie mam. Handel końmi, nigdy się nad tym nie przechodzi. Nie wiem, czy on ją jeszcze ma.

Myślę, że dostałem ją w Hook, Line, and Sinker. Ich pierwszym sklepie.

#6 ·
Firma Kunnan produkowała wędki i blanki wędek, a także trzonki do kijów golfowych. Znajdowali się w Stuart, So Carolina, a fabryka spłonęła w latach 90-tych.
Byli wysoko cenieni za swoje wędki do castingu, spinningu i słonowodnych połowów przybrzeżnych. Miałem dwie 9-calowe wędki do castingu, których używałem do łowienia łososia z pomostu Edmonds lata temu. Kupiłem je na jednym z oryginalnych pokazów "Sports Man's" w King Dome.
Jest facet, który sprzedaje ładną wędkę Kunnan na ebayu, wystawił ją jako wędkę muchową, ale to naprawdę wędka spinningowa 6'6" 4-częściowa z oryginalnym futerałem i skarpetą.

#7 ·
Mam wędkę Kunnan 7/8, którą wyślę Ci, jeśli zwrócisz mi koszty przesyłki. To wolniejsza wędka, której nigdy zbytnio nie lubiłem. Przedni uchwyt został załatany szpachlą do drewna. Może być oznaczona jako wędka kompozytowa w przeciwieństwie do w pełni grafitowej. Leży w moim garażu nieużywana od 20 lat. Nic jej nie dolega. Po prostu przestałem jej używać, ponieważ bardziej podobały mi się inne wędki. Wyślij mi PW ze swoim adresem, jeśli chcesz ją dostać. Przypuszczam, że koszt przesyłki wyniesie od 10 do 20 dolarów.

Właściwie to wyślę ją każdemu, kto ją chce, ale H20 ma pierwszeństwo.

#9 ·
To wspaniałe wędki. Mam 3 wt, której używałem jako zapasowej, kiedy mieszkałem na Kodiak. Złowiłem na nią te ryby po tym, jak złamałem moją 7 wt, przejeżdżając po niej quadem. To jest na zdjęciu.

#10 ·
Wędki Kunnan są świetne. Mam kilka, kupuję i sprzedaję je w miarę potrzeb. Nadal produkują wały golfowe, jak słyszałem, ale nie robią już wędek. Robili wędki na całym świecie, również za granicą. Miałem klienta, który ich reprezentował, słyszałem kilka innych historii o tym, co się stało, ale wiem, że większość moich etykiet zwrotnych mówiła, że ​​siedziba firmy znajduje się w San Diego, CA. Może tam bazowali wszystkie wędki zagraniczne? Nadal mam wędkę centerpin 13' wyprodukowaną przez Kunnan. Używam jej od czasu do czasu.

Uwielbiam ich wędki, chociaż byłem wkurzony, kiedy przestali sprzedawać. Zwłaszcza ich stare, brązowe wędki. Doskonałe wędki. Mieli swoją serię Advantage 96. Ciemny czarny, tkany blank. Nadal mam niezbudowaną wędkę 7' 4/5 wt, której nigdy nie skończyłem budować. Nigdy nie miałem z nimi problemu. Kocham je nad życie. Chcę kupić kilka wędek łososiowo-trociowych, aby nadrobić wszystkie, które sprzedałem, gdy byłem kontuzjowany. Nadal mam kilka wędek typu noodle, ale to w zasadzie wszystko.

#14 ·
Nie możesz pić..... To źle dla twojej dny moczanowej. Dziecko.
Cóż, czasami po prostu trzeba powiedzieć "WTF" i to zrobić! Plus piję tylko dobre rzeczy, żadnego PBR ani żadnego makro piwa. Jameson, Absolute, Padron, Crown, dobre cabernet lub merlot, itp... Dodaj do tego mój inny zły nawyk palenia dobrych cygar o wiele częściej w dzisiejszych czasach...

Ale jestem pewien, że mój lekarz zgodzi się z tobą, kiedy zobaczę go dziś rano... płacząc:

Po prostu biorę więcej leków na dnę moczanową, kiedy mam za dużo... lepsze życie dzięki chemii! Plus szukam jakości życia, a niekoniecznie ilości... co miałbym z tym zrobić, zdobyć moją liczbę postów w kategorii 10 000+! :eek:

:beer1::beer2:ptyd (Gdzie jest ten cholerny palący facet?)

#15 ·
Wędki Kunnan były bardzo tanie, kiedy je wyceniałem. Od 29,95 do 39,95 $. Oczywiście po pożarze fabryki ceny poszybowały w górę. Od tamtej pory szukam jednej. Jeśli znasz kogoś, kto jest zainteresowany sprzedażą, wyślij mi e-mail. Była to bardzo ładna grafitowa wędka za te pieniądze, dzięki Mark

#23 ·
Bi Mart je sprzedaje
Jesteś pewien? Zastanawiam się, czy to stary zapas leżący na półce? Wiem, że kiedy przestali produkować wędki (chyba pożar), ich dział produkcji kijów golfowych wciąż działał.

Nadal mam kilka Kunnans. 2 z poszukiwanych wędek typu noodle (należały do mojego taty, wątpię, żebym je sprzedał). Mam większą, 3-częściową 12'. Wygląda jak ciężka wędka do pinowania. Małe przelotki jak w pin/baitcaster.

#18 ·
Wciąż mam w garażu spinning i baitcaster. Baitcaster był moim ulubionym wędziskiem do łowienia na przynęty w czasach, gdy łowiłem, filetowałem i wędziłem. Spinning był mojego ojca, którego trzymam tylko dla wspomnień. To były (są) świetne wędki za tę cenę.

#19 ·
Nazywam się Mark i bardzo chciałbym dostać kolejną wędkę Kunnan do łowienia pstrągów i łososi, głównie z brzegu, łowienia na lekką linkę, coś długiego, 8-12 stóp, typu wędki noodle, cienki trzon i czuły. Mam wędkę 7-stopową i uwielbiam ją bardziej niż wszystkie, które posiadam, bardzo czułą na delikatne brania, takie jak okoń. Wiem, że już ich nie produkują, ale kilka wciąż jest dostępnych i mam nadzieję, że ktoś zechce się z nią rozstać za rozsądną cenę. Jeśli tak, napisz do mnie na adres mgp0657@shaw.ca

#25 ·
Posiadam wędkę muchową Kunnnan 5/6 wt 8'6", którą kupiłem około 4 lata temu, ta mała wędka muchowa rzuca bardzo dokładnie i jest przyjemna w łowieniu, ponieważ jest tak łatwa w użyciu, ci faceci wciąż produkują wędki, ale tylko jedną wędkę muchową model KIM7-862F-56, ci faceci nie są tani, po prostu bardzo niedrodzy. Używałem mojej dużo i bardzo dobrze się sprawdziła, wciąż wygląda jak nowa, ta wędka wygląda na dużo droższą niż jest w rzeczywistości, jest to dwuczęściowa wędka z pełnym uchwytem i ładnym gniazdem kołowrotka z wkładką z drewna wiśniowego. Kiedy kupiłem tę wędkę muchową, zrobiłem to, aby zastąpić wędkę, która się zepsuła i jedyną wędkę muchową, którą sklep wtedy posiadał, ale po zabraniu jej na ryby zdałem sobie sprawę, jaka to naprawdę okazja...

#26 ·
Oni wciąż je produkują, może nie wędki typu noodle, ale dobrą wędkę. Właśnie wiosną kupiłem wędkę castingową Kunnan 8'6" o średniej akcji i obciążeniu 8-17 funtów, to dobrze wyglądająca wędka z ciemnozielonym wykończeniem i korkowymi uchwytami, jest czuła i lekka, naprawdę mi się podoba.

#27 ·
Hmmmmm, muszą dosłownie przywrócić je do produkcji. Wiem, że od lat produkują trzonki do kijów golfowych, a ponieważ robili trzonki do mioteł, robili też wędki do głębin morskich. Uwielbiałem ich stare brązowe blanki. To były najlepsze wędki (spiraltech), zwłaszcza za te pieniądze. Miałem ich 8'6" 8-12# spiraltech i to maleństwo złowiło mnóstwo ryb, dopóki w końcu się go nie pozbyłem, gdy osiągnęło swój okres eksploatacji.

#28 ·
To samo właśnie mi się przydarzyło. Za moją zamrażarką w garażu znalazłem brudną tubę, w której znajdowała się wędka Kunnan do wędrówek, którą kupiłem w REI w latach 80-tych i być może użyłem dwa razy. Jest to wędka 74775 7'6" 4-5 wt, 4-częściowa i kosztowała tylko 39,75 $. Naklejka wciąż jest na tubie. Szukając w sieci, znalazłem ten wątek.